Copiii din Parohia Sfântul Ilie s-au bucurat de o minivacanță în Bucovina

Viața parohiei August 1, 2024

Pentru al șaptelea an consecutiv, copiii din Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Podu Jijiei se bucură de o minivacanță în diferite zone istorice și turistice ale României. În perioada 22-25 iulie, 23 de copii implicați activi în viața bisericii și a comunității, în mod deosebit în perioada sărbătorilor de iarnă, au beneficiat de patru zile de vacanță în Bucovina. 

Programul din acest an a cuprins vizitarea unor mănăstiri, muzee și locuri de recreere din Bucovina, printre care Muzeul Apelor „Mihai Băcescu" din Fălticeni, Mănăstirea Voroneț, Muzeul Obiceiurilor și Tradițiilor Populare, Mănăstirea Humor, Complexul Ariniș, Muzeul Ouălor Încondeiate de la Vama, Muzeul de Artă a Lemnului,Transrarău, Salina Cacica, Muzeul „Ciprian Porumbescu”, Mănăstirea Cămârzani și altele. 

Proiectul se realizează cu sprijinul preotului paroh Ilie Plugariu, a oamenilor milostivi din comunitate, dar și a voluntarilor din localitate. Asociația Aktis, prin implicarea pr. diacon Emilian Vicovan, susține în mod constant această acțiune, prin care copiii și tinerii din Podu Jijiei au ocazia să călătorească, să descopere locuri și experiențe unice. 

Prima destinație vizitată a fost Muzeul Apelor „Mihai Băcescu" din Fălticeni, fiind și singurul din țară cu o tematică despre viața din apele terestre ale mărilor și oceanelor lumii. După amiază, grupul a ajuns la Mănăstirea Voroneț, una dintre cele mai valoroase ctitorii ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, unde s-a închinat și a vizitat ansamblul mănăstiresc.

A doua zi a început cu vizitarea Muzeului „Obiceiurilor și Tradițiilor Populare” din Bucovina, fiind singurul muzeu care a reușit să transpună, cu mijloace muzeo-tehnice obișnuite, segmentul de spiritualitate pentru orice etnie, popor, națiune în tradiția populară. Copiii au vizitat și s-au închinat la Mănăstirea Humor, construită în anul 1530 de către marele logofăt Bubuiog Toader. La prânz s-au îndreptat către Complexul Ariniș, unde s-au bucurat de o aventură în Escalada Parc. 

Prima vizită de miercuri, 24 iulie, a fost la Muzeul Ouălor Încondeiate de la Vama, unde se găsește cea mai mare colecţie, 16.000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi din alte 82 de ţări ale lumii. Din localitatea Vama, grupul a plecat spre Câmpulung Moldovenesc, unde a vizitat Muzeul de Artă a Lemnului, fondat în 1936, ce păstrează singura colecție etnografică din România dedicată exclusiv obiectelor din lemn. După-amiază, copiii și însoțitorii acestora s-au îndreptat spre Pojorâta pentru a urca pe Transrarău, ajungând până la Cabana de la Pietrele Doamnei. 

În ultima zi din minivacanță, copiii au vizitat Salina Cacica, muzeul marelui compozitor român Ciprian Porumbescu. Într-un final, grupul s-a închinat la Mănăstirea Cămârzani, una dintre cele mai frumoase așezăminte monahale din Bucovina.

Citește alte articole despre: pelerinaj